Dagelijks een rondje fietsen doet wonderen

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om van één plek naar een andere te komen. Mensen gaan steeds meer aan de wandel, pakken sneller de auto of hebben zelfs een elektrische step erbij gehaald. Allemaal mogelijkheden tegenover fietsen, terwijl fietsen toch vele voordelen met zich mee brengt. En die voordelen staan in deze blog beschreven.

Fysieke gezondheid

Een groot voordeel van fietsen is het effect dat het heeft op iemands fysieke gezondheid. De beweging verhoogt de hartslag en laat het bloed sneller stromen. Hierdoor worden bloedvaten flexibeler en sterker, en slibben ze minder snel dicht. Dat zorgt er dan weer voor dat er een verkleinde kans ontstaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Op de fiets beweegt iemand op een laagdrempelige manier. Er wordt geen extra gewicht gezet op de knieën en andere gewrichten, waardoor het zeker voor zwaardere mensen een betere manier van bewegen is. Fietsen is dan ook een goede manier om wat gewicht te verliezen en om spiermassa op te bouwen. Tijdens het fietsen worden de benen gebruikt om te trappen, maar er zijn nog meer spieren die meewerken. Het hele lichaam werkt samen om iemand in balans te houden, te sturen, extra kracht te kunnen zetten.

Mentale gezondheid

Naast het positieve effect op de fysieke gezondheid, helpt fietsen ook met de mentale gezondheid. Het bewegen zelf zorgt voor veranderingen in het lichaam, zoals het aanmaken van bepaalde stofjes. Voorbeelden hiervan zijn het aanmaken van endorfine en serotonine, wat iemand een gevoel van geluk en blijheid geeft. Daarnaast helpen lange ritten om over andere dingen na te denken. De ademhaling, het lijf en het hoofd komen zo helemaal tot rust.

Nachtrust

Door elke dag een stukje te fietsen, het hoeft niet meer te zijn dan 30 minuten, zal er ’s nachts beter geslapen worden. Buiten in het daglicht bewegen helpt om het natuurlijke slaapritme terug te vinden. Bewegen helpt met het aanmaken van de eerder genoemde endorfine en helpt met de vermindering van de aanmaak van cortisol, een stresshormoon. Hierdoor zal iemand ’s nachts beter en langer slapen.

Gezelligheid

En dan is er nog een stukje over hoe gemakkelijk en gezellig fietsen kan zijn. Fietsen kan gedaan worden alleen, met zijn tweeën of in een gehele groep. Het kan overal gedaan worden en zo lang als iemand maar wil. In de natuur fietsen geeft een gevoel van vrijheid en kan er genoten worden van de prachtige landschappen die Nederland (of andere plekken) te bieden heeft.

Fietsen

Een fiets kopen kan op vele plekken gedaan worden en er zijn tegenwoordig vele soorten fietsen om uit te kiezen. Sommigen hebben ondersteuning of andere extra’s die het sporten makkelijker maken. Voor iedereen is er we leen goede optie.

You May Also Like