Plan jouw volgende stedentrip

Jij wil er even tussenuit, maar weet niet zo goed waarheen. De koffers zijn al gepakt, de eventuele reisgenoten (zij die wél en niet mee mogen) zijn ingelicht en de kat is naar de opvang of een lieve buurvrouw gebracht, maar de bestemming is nog niet gekozen. Wordt het die stedentrip Porto in Portugal, of toch die stedentrip Reykjavik, de hoofdstad van IJsland? Of misschien wel allebei; dat is toch een beetje de spiritvan een stedentrip. Maar waarom specifiek die twee bestemmingen? Lees gauw verder en ga mee op reis!

Porto, Portugal 

Porto: typisch zo’n Portugese bestemming waar mensen direct voorbij kijken omdat ze bezig zijn een vierdaags verblijf naar Lissabon te boeken. De havenstad ligt in het Noordwesten van Portugal, pal aan de Duoro-rivier. Misschien juist omdat het een relatief onbekende bestemming is, is Porto zo’n aanrader. Alleen al arriveren in Porto is een waar feest voor het oog; je rijdt (of vaart, als je écht jezelf wil trakteren) binnen in een prachtig kleurrijk wonder voor het oog. Een stad die is gebouwd aan een glinsterende rivier, met een haven waar je U tegen zegt; een stad op een berghelling waarvan de huizen achter elkaar oprijzen en allerlei kleuren hebben, waardoor de hele stad er zowel overdag als s’ avonds sprookjesachtig uitziet. Én zoals alle Latijnse steden heeft Porto nog twee belangrijke voordelen: een bruisend nachtleven én heerlijk eten. Kom dus naar Porto voor die echte Portugese ervaring, met wellicht iets minder toeristen. Heerlijk!

Reykjavik, IJsland 

Helemaal de andere kant op, naar de kou en het avontuur, ligt Reykjavik. S’ werelds noordelijkste hoofdstad. Het is wat anders dan de typische zonvakantiebestemmingen, maar soms is dat precies wat je nodig hebt. De temperaturen zijn wat je zou verwachten; dit is dus écht een bestemming waar je winterkleding voor nodig hebt. Laat dat de pret niet drukken; Reykjavik is een ontzettend bruisende, leuke en levendige stad. Wat je daar vooral voelt is die gezelligheid die meekomt met kou; veel restaurants en taveernes serveren allerlei lekker eten waar je vooral warm van wordt, en de activiteiten in de buurt zijn afgesteld op die winterse wonderlandervaring (ga bijvoorbeeld sleeën met poolhonden!) Kortom, als je ook maar een beetje tegen de kou kan, ga dan vooral naar Reykjavik!

 

Twee bestemmingen, twee sferen; de een warm en gezellig, de ander koud en gezellig. Veel plezier met je reis!