Waarom en wanneer moet je repareren in plaats van vervangen?

Repareren kun je in de meeste gevallen beter doen doen dan vervangen. Dit is algemeen bekend, maar toch doen veel mensen het niet. Zonde natuurlijk, maar na het lezen van deze blog zijn wij ervan overtuigd dat veel mensen gaan repareren en nooit meer vervangen. Gelukkig maar, want het is hard nodig. Lees hier meer over dit onderwerp zodat je de juiste keuze zult gaan maken.

Repareren is vrijwel altijd goedkoper

De Nederlander is gevoelig voor het begrip ‘geld’, en dat is niet erg. Wij begrijpen dit en willen hier graag ook op inspelen. Reparatie is vrijwel altijd goedkoper dan vervangen, niet heel gek. Vaak hoeft er maar één onderdeel vervangen te worden en niet het gehele apparaat. Neem als voorbeeld een vriescel of een koelcel. Als de vriesmotor of verdamper bijvoorbeeld kapot is, is het echt niet nodig om een geheel nieuwe vries- of koelcel aan te schaffen. Het volstaat dan om dat ene onderdeel dat kapot is te vervangen. Laat een expert langskomen, laat hem of haar het kapotte onderdeel vervangen met een nieuwe, bruikbare versie en klaar is Kees. 

Duurzaamheid

Het is ook vele malen duurzamer om een apparaat te repareren ten opzichte van het vervangen ervan. Dit komt omdat de productie van spullen altijd energie kost. Energie staat zo ongeveer gelijk aan uitstoot en hierom zal er voor een nieuw product altijd veel energie kosten. De productie hiervan zorgt voor best veel uitstoot. Je kunt daarom in de meeste gevallen beter een klein onderdeel bestellen en dit vervangen. In de meeste gevallen, want niet altijd. Dit komt omdat sommige producten simpelweg duurzamer zijn als je een nieuwe versie hiervan aanschaft. Dit is voornamelijk het geval bij wasmachines, vriezers (dus ook vries- en koelcellen) en drogers. Kijk goed naar of dit bij jou het geval is en dus of het de moeite waard is om dit te doen. 

Wanneer repareren?

Repareren moet je eigenlijk in hele vanzelfsprekende situaties gaan doen. Doet een onderdeel het niet helemaal goed meer? Verbruikt hij veel energie? Werkt hij niet meer naar behoren? Merk je dat hij traag is of snel leeg gaat in het geval dat er een accu aanwezig is? Je zult hier dan echt wel moeten kijken naar het repareren van één of meerdere onderdelen. Doe je dit niet, zal het apparaat waarschijnlijk kapot gaan. Je kunt het ook voorkomen dat je überhaupt moet repareren, maar dan zul je het goed en frequent moeten onderhouden.

You May Also Like