Dit wist je nog niet over koffie

Het zal niet van jongs af aan een van je favoriete drankjes zijn, maar de meeste volwassenen beginnen hun dag met een kopje koffie. De geur en smaak van een warm, vers gezet kopje koffie doet echt aan de ochtend denken en geeft je weer een extra boost om de dag te beginnen. Dit is dan ook hoe koffie in het dagelijks ritueel sluipt. Voelen we eigenlijk wel extra energie van koffie of zit dit eerder tussen onze oren? Hoe dan ook, een kop koffie in de ochtend is voor veel mensen een echte must. Toch is het niet heel bekend waar koffie nu eigenlijk vandaan komt en wat de werking is. Dus wil jij volgende keer bij het koffiezetapparaat indruk maken op je collega’s? Dan doe je in dit blog meer informatie op over dit favoriete drankje.

 

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffieboon eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en in de tijdperk van de VOC werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan honderd koffiesoorten ontdekt, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie. In Nederland werd koffie vanaf het jaar 1750 volksdrank nummer één.

 

Zo wordt koffie gemaakt

Je zult je wellicht afvragen hoe jouw favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Wanneer de Koffiebonen van de plant worden geplukt, hebben deze nog zo’n acht maanden nodig om te rijpen. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gedaan, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Daarna wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat de bonen niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

 

Koffiesoorten

Wanneer je zelf koffie begint te drinken zul je al snel merken dat je verschillende soorten koffie kunt kopen. Zo kun je echte Koffiebonen kopen, maar ook gemalen koffie, filterkoffie, koffiepakketten of juist ongebrande bonen. Maar ook in elke willekeurige horecazaak kun je verschillende soorten kopjes koffie bestellen. Van een sterke espresso voor de echte liefhebber van koffiesmaak, tot de Insta-waardige latte macchiato met laagjes van verwarmde melk, espresso en melkschuim. Na verloop van tijd en genoeg uitproberen zul je vanzelf ontdekken welke soort koffie jij het lekkerst vindt. Maar eigenlijk zijn ze allemaal overheerlijk!

You May Also Like